Sommarlådan 2022

Pris: 2.190 kr (6 flaskor, fyra olika sorter)
Antal lådor: 208 stycken
Artikelnummer: 56285-09

Beställ SOMMARLÅDAN 2022 på Systembolaget.se, klicka här (slutsåld)

Årets Sommarlåda är lite extra speciell. Inte bara för att buteljerna kommer från Champagne Michel Rocourt, en av de minsta småodlarna i den kultiga Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger i deldistriktet Côte des Blancs, den vita chardonnay-druvans drottningdöme. Utan också för att vinmakarens champagner – samtliga Blanc de Blancs (100% chardonnay) – handlar om jämförelser. Hur skiljer sig champagnerna åt när de fått vila olika tid på jästfällningen i källaren? Hur påverkar dosagen smakupplevelsen? Och upplever man skillnaden mellan en champagne gjord på druvor från de två grannbyarna: Premier Cru-byn Vertus respektive Grand Cru-byn Le Mesnil (spoiler alert: jajamensan)?

SOMMARLÅDAN 2022 från Champagne Michel Rocourt innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Michel Rocourt 18 moins Premier Cru Brut

Det märks att såväl 2018 som 2019 – de två druvskördar som används i champagnen – med fog har hyllats för sin fantastiska kvalitet. Doften är härligt inbjudande med gröna äpplen, vita frukter och trevlig örtighet. Det här är en yster och fräsch aperitifchampagne med en palett av citrusfrukter, där balansen mellan syra och frukt redan sitter på plats. Supergott med salta tilltugg.

Druvor: 100% chardonnay
Terroir: Vertus
Dosage: 9 g/l
Basår: 2019 (75%)
Reservvin: 2018 (25%)
Lagring: 18 månader på jästfällning
Kan sparas: 3-5 år

2 flaskor Michel Rocourt Non Dosé Premier Cru

En läcker skumkrona vid upphällning. Avsaknaden av dosage låter frukten från Premier Cru-byn Vertus dansa fritt. Fruktaromerna blandas med lite rökighet och lädertoner. Lätt i munnen med drag åt päron som övergår i en varmare fruktkänsla. En champagne i egen stil som passar som aperitif eller till fisk och skaldjur.

Druvor: 100% chardonnay
Terroir: Vertus

Dosage: 0 g/l
Basår: 2018 (100%)
Lagring: 24 månader på jästfällning
Kan sparas: 3-5 år

1 flaska Michel Rocourt Grand Cru Blanc de Blancs

En stor och inbjudande doft där frukten slår emot en med överväldigande kraft. Går på knock direkt. Champagnen lägger sig genast till rätta i munnen och bjuder på ett spektrum av halvmogna vita frukter och örtighet. Väldigt elegant. En champagne som blir smaskens till allehanda rätter med havets läckerheter som huvudsaklig råvara.

Druvor: 100% chardonnay
Terroir: Le Mesnil-sur-Oger
Dosage: 7 g/l
Basår: 2018 (100%)
Lagring: 24 månader på jästfällning
Kan sparas: 4-6 år

1 flaska Michel Rocourt Millésime 2016 Premier Cru

En stor och inbjudande fruktig doft av vita frukter, persika och vissa tropiska frukter. I munnen är champagnen lätt och elegant. Väldigt bra balanserad och god att dricka nu. Även om 2015 också var ett bra år så föredrar Damien personligen denna årgång. Passar till fisk och skaldjur. Troligen extra gott till torskrätter.

Druvor: 100% chardonnay
Terroir: Vertus
Dosage: 5 g/l
Årgång: 2016
Lagring: Fem år på jästfällning
Kan sparas: 4-6 år

Om Champagne Michel Rocourt – en fransk-polsk kärlekshistoria

När Damien Grzeszczak reste till Champagne i mitten på 1980-talet för att sommarjobba under skörden i den mytomspunna Grand Cru-byn Le Mesnil hade han ingen aning om att han inte skulle återvända hem till Polen. Fast å andra sidan hade han inte heller räknat med att bli förälskad i småodlaren Michel Rocourts dotter. Nu var det precis det som hände; paret gifte sig och Damien började arbeta med sin svärfar. Efter drygt femton år som lärling (!) tyckte Michel att han kunde lämna över rodret till svärsonen. Sedan millenieskiftet är det Damien som rattar den lilla familjefirman, som grundades av Michel Rocourt 1985. Grundplåten till champagnetillverkningen utgörs av drygt tre hektar vingårdar i Premier Cru-byn Vertus och 0,6 hektar i Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger, belägna i klassiska chardonnay-området Côte des Blancs. Odlingarna har varit i släkten Rocourts ägor i generationer.
Idag tillverkar Damien Grzeszczak 25.000 flaskor Blanc de Blancs-champagne om året. Han planerar inte att byta namn på familjens champagner. Damien inser att det kan vara lite svårt för de flesta att stava rätt på hans efternamn.