SOMMARLÅDAN 2023

Pris: 2.598 kr (två flaskor vardera av tre olika sorter, 6×750 ml)
Antal lådor: 157 stycken
Artikelnummer: 55234-09

Beställ SOMMARLÅDAN 2023 på Systembolaget.se, klicka här (Slutsåld)

Årets Sommarlåda är signerad paret Clarisse och Michael Larnaudie-Hirault i Premier Cru-byn Trois-Puits, belägen strax söder om Reims. Champagnestilen är tydligt expressiv. Vinmakaren Michaels fulla fokus ligger på att lyfta fram terroiren (växtmånen) i bubblet. Han lyckas extraordinärt bra.

SOMMARLÅDAN 2023 från Champagne Larnaudie-Hirault innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Larnaudie-Hirault Brut Nature

Brut Nature betyder att champagnen saknar tillsatt socker. Den är naturligt ”naken”. Fast inte som den omskrivna kejsaren utan kläder. I småodlarparet Larnaudie-Hiraults nakna cuvée får istället druvorna fritt spelrum att visa upp hela sitt smakregister. Och det går verkligen inte av för hackor. Förbered dina smaklökar på en rejäl grönfruktig skjuts, kompletterad med örter och vitpeppar. Alltsammans inbäddat i stor fräschör iklädd ungdomlig skrud (trots sin nakenhet). Det vattnas i munnen efter salta tilltugg eller ostron när du smuttar på ett glas av denna högkvalitativa aperitifchampagne. Passar också utmärkt till grillad vit fisk.

Druvor: 1/3 vardera meunier, chardonnay och pinot noir
Dosage: 0 g/l
Basår: 2019 (60%)
Reservvin: 2018 (30%) samt vin från en solera som startade 2011 (10%)
Lagring: 25 månader på jästfällning
Kan sparas: 3-5 år

2 flaskor Larnaudie-Hirault Pinot Noir

”Så här smakar byn.” Vinmakaren Michael summerar sin rena pinot noir-champagne på enklast möjliga sätt. Byn han syftar på är förstås Premier Cru-byn Trois-Puits och druvorna kommer från småodlarens främsta vingårdslägen. Denna Blanc de Noirs bjuder på kraftiga dofter som domineras av röda frukter och bär. Du som gillar champagner med rejält tryck i smak och doft kommer att jubla av bubbelglädje. Servera Larnaudie-Hirault Pinot Noir till maten. Sitter som ett smäck till en tryffelrisotto.

Druvor: 100% pinot noir
Dosage: 6 g/l
Basår: 2019 (60%)

Reservvin: 2018 (20%) och 2017 (20%)
Lagring: 25 månader på jästfällning, 25% av vinet har dessförinnan lagrats sju månader på ekfat
Kan sparas: 3-5 år

2 flaskor Larnaudie-Hirault Prestige Cuvée

Småodlarparet Michael och Clarisses prestigechampagne har tillbringat ett drygt halvår på små ekfat innan det buteljerats. Vilket bidrar till den komplexitet du upplever i doften. Den härliga frukten förklaras i sin tur av att champagnen är baserad på skörden från det stora året 2018. Fyllig, fräsch och komplex i munnen. Underbar kvalitet som funkar lika bra som lyxig aperitif som till maten. Clarisse tipsar om att njuta av Prestige Cuvée till fisk eller skaldjur.

Druvor: 50% pinot noir, 50% chardonnay
Dosage: 4 g/l
Basår: 2018 (60%)

Reservvin: 2017 (40%)
Lagring: 40 månader på jästfällning, 50% av vinet har dessförinnan lagrats sju månader på ekfat
Kan sparas: 5-7 år

Om Champagne Larnaudie-Hirault

Michael Larnaudie-Hirault har bott i Premier Cru-byn Trois-Puits under hela sitt liv. Som femte generationen champagnebonde i släkten, där samtliga har vårdat familjens odlingar i byn, känner Michael väl till varenda planta som växer på vingårdarna. Totalt äger Larnaudie-Hirault sex hektar odlingar, majoriteten i just Trois-Puits, men familjen har även lite mark i Premier Cru-byarna Montbré och Taissy, samtliga belägna på Montagne de Reims. Tillsammans med sin fru Clarisse har Michael fokuserat på att producera champagner i tydlig expressiv stil där terroiren (växtmånen) spelar huvudrollen. Paret tillverkar årligen 40.000 flaskor. En femtedel av skörden säljs till champagnehuset Louis Roederer.