SOMMARLÅDAN 2019 – Tre druvor, tre prestige-champagner

ARTIKELNUMMER : 75116-09, PRIS: 2490 kr (6 flaskor)

Beställ SOMMARLÅDAN 2019 på Systembolaget.se (slutsåld)

Årets Sommarlåda kommer från den lilla familjefirman Champagne Alain Mercier & Fils. Idag drivs den i fjärde generationen av vinbonden Romain Mercier. Romain håller till i deldistriktet Vallée de la Marne, i byn Passy-sur-Marne, ganska långt västerut i Champagne (länk till google-karta). I byn bor runt 150 personer.

Vissa år tillverkar Romain Mercier en liten upplaga – kring 3.000 flaskor vardera – av en serie exklusiva prestige-champagner. Fokus ligger på att låta en druvsort i taget komma till uttryck. Glädjande nog är det dessa champagner i limiterade upplagor som har hittat in i SOMMARLÅDAN 2019. Tråkigt nog innebär det också att årets sommarglädje bara finns i begränsat antal. Exakt 118 Sommarlådor är tillgängliga.

SOMMARLÅDAN 2019 från Champagne Alain Mercier innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Cuvée Émile
100% meunier. Den här champagnen vann guldmedalj både 2017 och 2018 i de Oberoende Vinodlarnas egen tävling. Och inte undra på. Denna Blanc de Noirs gjord på meunier-druvan (bara en sån sak) är helt enkelt …. supergod.
Smakrecension: Eleganta dofter av kanderade frukter som päron och äpplen blandas med en touch honung och rostade nötter. I munnen är vinet perfekt balanserat mellan livlighet och rondör.
Passar bland annat till: aperitif med eller utan salta tilltugg. Fisk- och skaldjursrätter. Friterad kyckling.

Druvor: 100% meunier
Dosage: 9,4 g/l
Basår: 2016

Andel reservvin: 0%
Lagring: 24 månader på jästfällning

2 flaskor Cuvée Duramen
Duramen betyder trädets kärna och syftar på att denna nästan-Blanc de Blancs har legat ett år på ekfat från Bourgogne innan buteljering. Chardonnay är i fokus fast delar utrymmet med en skvätt meunier.
Smakrecension: Många och långlivade bubblor. Dofter av tropiska frukter, vita blommor och apelsin med en touch av kanel. Efter ett tag framkommer ektoner, kaffe och choklad. Rund och fin i munnen.
Passar bland annat till: sushi, grillad fisk eller fläskkött. Men också urgod bara sådär rakt upp och ner, sittande på en altan med en solnedgång i bakgrunden.

Druvor: 80% chardonnay, 20% meuenier
Dosage: 9,1 g/l
Basår: 2014

Andel reservvin: 0%
Lagring: 12 månader på ekfat, därefter 36 månader på jästfällning

2 flaskor Millésime 2013
Ännu en Blanc de Noirs, den här gången 100% pinot noir. Sammanfattning av årgångs-champagnen i årets Sommarlåda: Oh la la! Romain  använder bara la tête de la cuvée, dvs endast musten från den allra första pressningen. Den bästa, helt enkelt. Endast 2160 buteljer har tillverkats.
Smakrecension: Mogen och kraftig i doften med tydlig aprikos, följt av lakrits, toast och kanderade frukter. Smak av gula frukter. Ett välbalanserat vin med mycket lång eftersmak.
Passar bland annat till: frutti di mare-pizza, kalvrätter, lagrade ostar

Druvor: 100% pinot noir
Dosage: 8,7 g/l
Årgång: 2013
Lagring: 60 månader på jästfällning

Om Champagne Alain Mercier & Fils
Champagne Alain Mercier äger nio hektar odlingar i Passy-sur-Marne, fördelade på en tredjedel vardera meunier, chardonnay och pinot noir. Champagne-verksamheten startades av Émile Mercier på tidigt 1920-tal. Idag drivs firman vidare av sonsonsonen Romain Mercier. Den totala årsproduktionen ligger kring 85.000 flaskor. Champagnerna i Alain Merciers prestige-serie tillverkas i runt 3.000 flaskor per år.
Romain är ambitiös, kvalitetsinriktad och arbetar ekologiskt hållbart i vingården.  Hans ansträngningar har inte gått obemärkt förbi. År 2017 kom Romain på andra plats i den prestigefyllda tävlingen ”Årets unga vintalang i Champagne” och de senaste åren har hans champagner samlat på sig ett stort antal guldmedaljer i olika vintävlingar.

EDC Mercier
Romain (t.h.) är fjärde generationen vinbonde i familjefirman Alain Mercier.