SOMMARLÅDAN 2018 – Didier Rothier

ARTIKELNUMMER : 72443-09, PRIS: 1998 kr (6 flaskor)

Beställ SOMMARLÅDAN 2018 på Systembolaget.se (slutsåld)

Årets Sommarlåda är extra speciell, på flera sätt. Champagnerna kommer från den lilla familjefirman Didier Rothier, belägen i Premier Cru-byn Villers-Marmery (Montagne de Reims, Champagnes nordligaste del). Vanligtvis säljer familjen inte sina champagner utanför Frankrike, men de har gjort ett undantag för Champagne-klubben, tack vare personlig vänskap.
Dock, tråkigt nog, är detta sista chansen att få tag på Didier Rothiers champagner. Efter nästan 40 år som champagne-bonde går Didier nu i pension och lämnar över stafettpinnen till sonen Flavien. Lådan innehåller de allra sista flaskorna som tillverkats av Didier Rothier. Endast 117 Sommarlådor finns tillgängliga.

SOMMARLÅDAN 2018 från Didier Rothier innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Brut Tradition, Champagne Didier Rothier
Familjens champagner domineras av chardonnay, vilket är ovanligt i Champagnes nordliga trakter. Chardonnayn härifrån ger runda och fruktiga champagner, och Didiers signum är champagner med en härligt krämig avslutning. Brut Tradition är en uttrycksfull aperitif-champagne, med en fin pinot noir-skjuts.

Druvor: 68% chardonnay, 32% pinot noir
Dosage: 10 g/l
Basår: 2012
Andel reservvin: 33% (2011 och 2010)

2 flaskor Blanc de Blancs Brut, Champagne Didier Rothier
Här trängs blommiga dofter och smaker, med en vitfruktig kick. Fräschör med smakdjup. God som aperitif, men passar finfint till skaldjur, sushi, fisk eller vitt kött.

Druvor: 100% chardonnay
Dosage: 9 g/l
Basår: 2012
Andel reservvin: 35% (2011 och 2010)

2 flaskor Millésime 2007, Champagne Didier Rothier
Att få tag på årgångs-champagner från småodlare är inte lätt. Flaskorna brukar snabbt ta slut när de släpps till försäljning. Att få tag på lite äldre årgångar är näst intill omöjligt. Därför är det extra kul att Didier har sparat sina sista flaskor av denna härliga 2007:a exklusivt för Champagne-klubben, som en avslutande bubbelhälsning nu när han går i pension. 2007:an har vilat nio år på jästfällning och endast 1.000 flaskor har tillverkats totalt.

Druvor: 100% chardonnay
Dosage: 10 g/l
Degorgering: februari 2017

Om Champagne Didier Rothier
Denna lilla familjefirma har varit champagne-producenter i tre generationer. När nu Didier Rothier går i pension tar sonen Flavien över rodret.
Familjen äger 4 hektar odlingar i Premier Cru-byn Villers-Marmery och ytterligare 1 hektar i Vertus. Produktionen är begränsad till endast 6.000 flaskor per år (ja, du läste rätt). Familjens champagner säljs i första hand till stamkunder och vänner.

WEB ROTHIER ORIGINALE 43