Nyårslådan 2022

Pris: 2.196 kr (två flaskor vardera av tre olika sorter)
Antal lådor: 145 stycken
Artikelnummer: 58325-09

Beställ NYÅRSLÅDAN 2022 på Systembolaget.se, klicka här (slutsåld)

Blir det dubbelt så goda champagner om producenten är ett tvillingpar? Kanske. Något vi däremot kan vara helt säkra på är att årets Nyårslåda kommer att bidra med extra mycket bubbelglädje. Det kan vi tacka tvillingarna Enguerran och Florian för. Bröderna, som driver familjefirman Bonnet-Leconte i femte generationen, har fyllt Nyårslådan med smakrika och (farligt) klunkbara cuvéer. Den röda tråden är att samtliga champagner i lådan har såväl det fantastiska skördeåret 2018 som trenddruvan meunier som huvudingrediens. Eller med andra ord: det här är supergott!

NYÅRSLÅDAN 2022 från Champagne Bonnet-Leconte innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Bonnet-Leconte Brut Tradition

Vad händer när du kombinerar hundra procent trenddruva meunier från den fantastiska skörden 2018 med femtio procent reservvin från en solera som påbörjades 2012? Då får du den här livliga, fräscha och klunkvänliga apertitifchampagnen från tvillingarna Bonnet-Leconte. Det är kompakt fruktigt och otroligt inbjudande. Här finns hö, gräs, brioche och vita frukter. Smutta på champagnen före middagen, med eller utan salta tilltugg.

Druvor: 100% meunier
Dosage: 10 g/l
Basår: 2018 (51%)
Reservvin: 2012-2017 (49%)
Lagring: 36 månader på jästfällning
Kan sparas: 3-5 år

2 flaskor Bonnet-Leconte Cuvée Spéciale

Tvillingarnas specialcuvée är en Blanc de Noirs med meunier och pinot noir. Här pratar vi komplexitet, som delvis uppstår med hjälp av reservvin från ett stort gammalt ekfat. Ålder på ekfatet? Florian är lite osäker men gissar på femtio år; det kommer från tvillingarnas morfarsföräldrars tid. Specialchampagnen bjuder på fullt med härliga smaker; bland annat äpplen, tropiska frukter och nougat. Serveras med fördel till fisk med smörig sås eller rätter på vitt kött.

Druvor: 75% meunier, 25% pinot noir
Dosage: 10 g/l
Basår: 2018 (72%)

Reservvin: 2015-2017 (28%)
Lagring: 36 månader på jästfällning, 25% av vinet har lagrats tolv månader på ekfat
Kan sparas: 3-5 år

2 flaskor 2018 Bonnet-Leconte Millésime

Det vankas riktigt mumsiga champagner när råmaterialet består av druvor från superskörden 2018. Bonnet-Lecontes årgångschampagne från 2018 är fruktdriven med en pigg och fräsch syra. Här använder bröderna chardonnay för att komplettera de blå druvorna, och vi bjuds på en bred pallet med dofter från vita frukter, stenfrukter, äpple och en touch av godistoner. Perfekt balanserad med kvalitet rakt igenom. Servera till fisk eller skaldjur.

Druvor: 50% meunier, 25% pinot noir, 25% chardonnay
Dosage: 10 g/l
Basår: 2018 (100%)
Lagring: 36 månader på jästfällning
Kan sparas: 4-6 år

Om Champagne Bonnet-Leconte

Hur ser du enklast skillnad på tvillingarna Enguerran och Florian? Enguerran är den längre av bröderna, även om Florian snabbt påpekar att det faktiskt är han som är storebror (med några minuters marginal). Tillsammans utgör de idag den femte generationen småodlare i familjen Bonnet-Leconte. Champagnefirman tog de formellt över år 2018, efter att under uppväxten arbetat sida vid sida med sin mamma. Familjens nio hektar odlingar ligger i den svårstavade byn Troissy-Bouquigny, tjugo minuters bilfärd väster om Épernay. Här dominerar Champagnes egen druvsort meunier; familjens odlingar utgörs av hela 80% meunier, kompletterat med 15% pinot noir och 5% chardonnay. Det mesta av skörden säljer tvillingarna till de stora champagnehusen Mumm, Canard-Duchêne och Lallier. Tack och lov behåller bröderna en mindre del av skörden till sina egna champagner. Produktionen ligger kring 30.000 buteljer om året. Filosofin är att skapa smakrika champagner med fokus på kvalitetsdetaljerna i varje steg av tillverkningen.