Nyårslådan 2020

ARTIKELNUMMER : 80590-09, PRIS: 2.598 kr (6 flaskor)

Beställ NYÅRSLÅDAN 2020 på Systembolaget.se (kan beställas från 3/11)

Årets Nyårslåda är signerad småodlaren Gaidoz-Forget i Premier Cru-byn Ludes. Här, mitt i hjärtat av Montagne de Reims (Reimsberget), har släkten odlat druvor sedan 1700-talet. I mitten på 1960-talet började man tillverka champagne under eget namn. Champagne Gaidoz-Forget är Vigneron Independant (Oberoende vinodlare). Inga druvor säljs till de stora husen. Hela skörden från familjens knappt tio hektar odlingar används till att producera omkring 80.000 flaskor per år.
Här kan du titta på en kort film om Champagne Gaidoz-Forget:

Innehållet i NYÅRSLÅDAN 2020 är veritabla smakbomber, där champagnerna är tydliga uttryck för terroiren i Premier Cru-byn Ludes. Som en extra bonus finns den fantastiska årgången 2012 med i lådan. Champagne-klubben hann precis norpa de sista 240 buteljerna som fanns kvar av denna superårgång, vilket också innebär att årets låda är kraftigt begränsad till 118 stycken.

NYÅRSLÅDAN 2020 från Champagne Gaidoz-Forget innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Carte d’Or
Familjens signaturchampagne med jättemycket trenddruva meunier. Just den här flaskan, med basår 2017, är den första cuvée där dottern Bertille samarbetar fullt ut tillsammans med pappa Luc i skapelseprocessen.
Smakrecension: Härligt brett doftspektrum i typisk kvalitativ småodlarstil. Fruktdrivet och blommigt. I munnen hittar vi stenfrukter, hög fräschör och bra syra. Medellång eftersmak. Tydligt adresserad från Ludes.
Passar bäst som aperitif, med eller utan salta tilltugg, som ska avnjutas med ett förlösande ”aahhh”.

Druvor: 80% meunier, 10% chardonnay och 10% pinot noir
Dosage: 7,8 g/l
Basår: 201
7
Andel reservvin: 30% 2016 och 20% 2015
Lagring: 24 månader på jästfällning

2 flaskor Cuvée de Réserve
Det här är en av Gaidoz-Forgets prestigechampagner. Flaskan tillbringar hela sju år på jästfällningen, vilket ger en hög komplexitet, med många och djupa smakspiraler.
Smakrecension: Aromatiska och komplexa dofter i småparfymerad stil. I munnen är champagnen till en början förvånande lätt. Efter ett tag i glaset blommar dofter och smaker ut i ett brett fruktspektrum. Lång eftersmak.
Passar bland annat till: skaldjur, ostron, fiskrätter, anka och foie gras.

Druvor: 50% meunier, 25% chardonnay och 25% pinot noir
Dosage: 6,8 g/l
Basår: 201
2
Andel reservvin: 50% 2011
Lagring: sju år på jästfällning

2 flaskor Millésime 2012
I Nyårslådan 2020 hittar du de sista 240 flaskorna som Gaidoz-Forget tillverkat av superårgången 2012. Denna Blanc de Noirs har vilat sex år på sin jästfällning. Innehållet i buteljen kan enklast sammanfattas så här: Supergod!
Smakrecension: Stor och kraftig doft som går på knock. Redan här hintar champagnen om att komplexiteten kommer att öka under de kommande åren. I munnen sker en smakexplosion där frukter av alla de slag dansar tango med en lätt nötighet.
Passar bland annat till: fisk och vitt kött.

Druvor: 60% pinot noir och 40% meunier
Dosage: 6,8 g/l
Årgång: 2012
Lagring: sex år på jästfällning

Om Champagne Gaidoz-Forget
Champagne Gaidoz-Forget tillverkar årligen nästan 80.000 flaskor från sina knapp tio hektar odlingar i Premier Cru-byn Ludes i hjärtat av Montagne de Reims. Odlingarna domineras av meunier-druvan med chardonnay och pinot noir som komplement. Sedan början på 2000-talet odlar man även en liten vingård med den gamla druvsorten petit meslier. Med dessa druvor gör Gaidoz-Forget en speciell årgångs-Blanc de Blancs (60% petit meslier och 40% chardonnay) som heter Audacieuse Agathe. Druvorna räcker till 600 buteljer.
Gaidoz-Forget är mitt uppe i ett generationsskifte, där den fjärde generationen håller på att fasas in för att ta över familjefirman om några år. Pappa Luc arbetar idag sida vid sida med dottern Bertille, som nyligen avslutat sina vinmakarstudier i Bordeaux. Bertille har förstås vuxit upp med champagne sedan barnsben och har örnkoll på allt som händer. Särskilt roligt är det att besöka ekfatsrummet där Bertille vinifierar fantastiska stilla viner från Champagne samt urläckra ratafior. Bertille är också namnet på en prestigechampagne från Gaidoz-Forget.

Pappa Luc och dottern Bertille är tredje och fjärde generationen småodlare i släkten Gaidoz-Forget. Här under skörden 2020.