NYÅRSLÅDAN 2019 – Barnen från berget

ARTIKELNUMMER : 79866-09 | PRIS: 2496 kr (6 flaskor)

Beställ NYÅRSLÅDAN 2019 på Systembolaget.se (1 låda kvar)

När föräldrarna Chantal och Didier frågade sina barn Clémence och Adrian om de ville ta över familjefirman så behövde syskonen betänketid. Trots att båda vuxit upp med champagne sedan blöjsben var det inte ett lätt beslut att fatta, att formellt bli sjätte generationen odlare i släkten Bertrand-Delespierre. Efter två års betänketid svarade de ja. Sedan dess har mycket hänt på den lilla familjefirman i champagnebyn Chamery på Montagne de Reims (Reimsberget).Clémence och Adrian har arbetat konsekvent med att skapa tillgängliga men samtidigt smakmässigt komplexa champagner där kvalitet står som centerpelare (alla de där orden är en omskrivning för supergoda champagner). Den årliga produktionen ligger på strax under 50.000 flaskor, som fördelas på nio olika cuvéer. De flesta cuvéer tillverkas bara i ett fåtal tusen flaskor. För årets Nyårslåda har Champagne-klubben lyckats få maximal tilldelning. I praktiken innebär det att 120 Nyårslådor finns tillgängliga.

NYÅRSLÅDAN 2019 från Champagne Bertrand-Delespierre innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Enfant de la Montagne
Barnet från berget. Den här champagnen avspeglar familjens odlingar som återfinns i byarna Chamery, Éceuil. Villedommange och Montblé. Samtliga är Premier Clu-klassade och ligger på Montagne de Reims. Enfant de la Montagne är i första hand tänkt som en aperitif. Samtidigt har champagnen en härligt underliggande komplexitet som bjuder in oss till matbordet där det serveras en lättare lunch med fokus på kyckling, fisk eller kalv.

Druvor: 46% pinot noir, 36% meunier och 18% chardonnay

Dosage: 5 g/l
Basår: 2012
Andel reservvin: 38% från 2008, 2009, 2010, 2011
Lagring: 5 år på jästfällning
Medlemsbetyg: 4,1 (max 5) från 30 medlemmar 20190604

2 flaskor Origines Croisées
Där ursprungen korsas. Som en hyllning till familjehistorien, till tiden då de båda champagnesläkterna Bertrand och Delespierres vägar korsades och de slog ihop sina påsar. Det här är en finstämd och elegant cuvée, med härligt krämig längd. Här möts chardonnay och pinot noir i lika delar från byarna Chamery och Éceuil. Vinet är tänkt i första hand som en måltidschampagne. Passar bland annat till rätter på vitt kött med svampsås.

Druvor: 50% chardonnay, 50% pinot noir
Dosage: 6 g/l
Basår: 2013

Andel reservvin: 40% från 2012 och 2011
Lagring: Hälften av vinet har lagrats åtta månader på gamla ekfat, därefter 4 år på jästfällning

2 flaskor Saignée des Terres Amoureuses 2012
Jordens kärleksyttring. Terres Amoureuses är en serie cuvéer som syskonen endast tillverkar vid perfekta skördar. Som denna, från 2012. Det är ganska ovanligt med årgångsroséer. Än mycket ovanligare är det med årgångsroséer gjorda på saignée-metoden, där druvornas skal ligger kvar och färgar vinet. Den här champagnen är så pass uttrycksfull att man nästan baxnar, med sin härligt explosiva frukt. Passar bland annat till vilträtter och desserter med röda bär.

Druvor: 100% pinot noir
Dosage: 10 g/l
Årgång: 2012
Lagring: Åtta månader på gamla ekfat, därefter 6 år på jästfällning
Druvskalskontakt: 24 timmar

Om Champagne Bertrand-Delespierre
Familjen äger totalt tio hektar odlingar i Premier Cru-byarna Chamery, Éceuil, Villedommange och Montblé. Syskonen Clémence och Adrian är sjätte generationen champagnebönder. Totalt tillverkar Bertrand-Delespierre strax under 50.000 flaskor per år. Idag säljer man 40% av sin skörd till de stora husen. Clémence och Adrian vill långsiktigt öka produktionen, som idag begränsas av att man helt enkelt inte har plats för fler flaskor i de trånga källarna. Champagneklubbens förhoppning: de båda ”barnen från berget” kommer att uträtta mindre champagneunderverk under lång tid framöver. Till glädje för alla champagneälskare.

DSC_7538
Från vänster: Clémence, mamma Chantal, Adrian och pappa Didier.