NYÅRSLÅDAN 2018 – gamla druvsorter

ARTIKELNUMMER : 73795-09, PRIS: 2448 kr (6 flaskor)

Beställ NYÅRSLÅDAN 2018 på Systembolaget.se (slutsåld)

Årets Nyårslåda är troligen den coolaste i Champagne-klubbens historia.
Champagnerna kommer från den lilla familjefirman Léguillette-Romelot, som håller till i Vallée de la Marne, närmare bestämt i byn Charly sur Marne. Längs Marne-floden är det druvan meunier som dominerar, men det är inte bara detta som gör årets Nyårslåda extra speciell. Det är det här:
Léguillette-Romelot är en av få producenter som gör champagner på distriktets gamla, och till viss del g(l)ömda, druvsorter. Förutom chardonnay, pinot noir och meunier får även arbane, pinot blanc, petit meslier och pinot gris användas till champagne. Vi hittar dessa ”hemliga” druvsorter planterade på endast 0,3% av Champagnes totalt 34.000 hektar.

Det är förstås inte lätt att finna champagner som görs på de gamla druvorna – som användes oftare förr i tiden, före det att vinlusen slog till i början på 1900-talet – eftersom bara en pytteliten del av Champagnes odlingar upptas av de här sorterna. Men med årets Nyårslåda har du faktiskt chansen att komma över några av dessa, bland champagne-entusiaster, eftertraktade rariteter.
Nyårslådan 2018 finns i ett begränsat antal. Endast 117 Nyårslådor är tillgängliga.

NYÅRSLÅDAN 2018 från Léguillette-Romelot innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Festival
Med champagnen Festival blir det garanterat druvparty. Här trängs sex druvsorter. Förutom de tre klassiska druvorna hittar vi pinot blanc, petit meslier och arbane. Ungdomligt fräsch med egen karaktär och minst 3,5 år på jästfällning.
Passar bland annat till: ostsnittar, fläskcurry, lammgryta.

Druvor: 55% meunier, 7% chardonnay, 7% pinot noir, 15% pinot blanc, 6% petit meslier, 2% arbane
Dosage: 8 g/l
Andel reservvin: 29%

2 flaskor Notes Blanches
Notes Blanches – vita noter – är som namnet antyder en Blanc de Blancs. Men chardonnayn är inte ensam utan har sällskap av pinot blanc, petit meslier och arbane. En unik champagne i helt egen stil som lagrats minst fem år på jästen. Endast 1.500 flaskor tillverkas årligen.
Passar bland annat till: sashimi, bläckfisk med krämig saffransrisotto, grillad sjöaborre.

Druvor: 80% chardonnay, 18% pinot blanc, 2% arbane och petit meslier
Dosage: 8 g/l
Andel reservvin: 7%

2 flaskor Symphonie Millésime 2008
Något så ovanligt som en årgångs-champagne från det fina året 2008 som har meunier som bas. I somras belönades Symphonie med guldmedalj i en av världens främsta vintävlingar, Sélection Mondiale des Vins i Kanada. När du smakat förstår du varför.
Passar bland annat till: kalvmedaljonger med tagliatelle, lammkotletter, lagrad comté.

Druvor: 72% meunier, 27% chardonnay, 1% pinot noir
Dosage: 8 g/l

Om Champagne Léguillette-Romelot
Denna familjefirma har varit champagne-producenter sedan 1800-talet. Familjen äger totalt 8 hektar odlingar i byn Charly sur Marne, som ligger i Marne-dalen (Vallée de la Marne), cirka en timmes bilfärd väster om Épernay.
Odlingarna upptas till en majoritet av meunier-druvan. År 2006 planterade man arbane, petit meslier och pinot blanc, som sammanlagt uppgår till 0,8 hektar, dvs 10% av familjens odlingar. Allt arbete i vingården är hållbart enligt certifieringen haute valeur environnementale.
Champagne Léguillette-Romelot har drivits länge av paret Laurent och Christine Léguillette. Tråkigt nog gick Laurent hastigt bort i somras, men Christine driver champagnefirman vidare på egen hand. Paret har tre barn.

Christine et Laurent LEGUILLETTE
Christine och Laurent Léguillette