GOTT & BLANDAT – Émile Leclère

ARTIKELNUMMER : 73858-09, PRIS: 1 680 kr (6 flaskor)

Beställ GOTT & BLANDAT på Systembolaget.se (slutsåld)

Härligt krispiga, fruktiga och fräscha champagner. Champagner som alltid är bra att ha liggande i kylskåpet när du får oväntat besök och ni vill dela en spontan glädjestund tillsammans. Det är vad familjefirman Champagne Émile Leclère tillverkar i  den lilla byn Mardeuil, mitt i Champagne-distriktet. Det har man gjort de senaste 200 åren. Émile Leclères champagner har aldrig tidigare hittat till Sverige. Förrän nu. Vilken tur.

Gott & Blandat från Émile Leclère innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Brut Réserve, Champagne Émile Leclère
Familjens odlingar domineras av Champagne-distriktets egen druva, pinot meunier, vilket återspeglas i den här standardcuvéen. Champagner med pinot meunier som huvuddruva är ovanliga, men på senare år har pinot meunier rönt ett allt större intresse i trendmedvetna kretsar. Den här aperitif-champagne är ett typexempel på hur det ska smaka.
Druvor: 80% pinot meunier, 20% chardonnay
Dosage: 9 g/l

2 flaskor Blanc de Blancs Brut, Champagne Émile Leclère
Ännu ett exempel på en lite ovanligare champagne. Som namnet antyder är denna Blanc de Blancs gjord på distriktets vita druva, chardonnay. Men just de här druvorna kommer inte från Champagnes sydligare delar, vilket är det vanligaste i en Blanc de Blancs. Istället kommer chardonnayn från distriktets två nordliga deldistrikt Vallé de la Marne (främst Mardeuil) och Montagne de Reims, vilket ger en rundare och fruktigare smakupplevelse. God som aperitif eller till skaldjur och fiskrätter.
Druvor: 100% chardonnay
Dosage: 9 g/l

2 flaskor Bicentenaire, Champagne Émile Leclère
Bicentenaire är Émile Lècleres prestigechampagne och har fått sitt namn för att markera att familjen tillverkat champagne under två sekel. Champagnen har lagrats på ekfat innan flaskan tillbringat 5 år på sin jästfällning. Max 4.000 flaskor tillverkas årligen. En champagne som passar finfint såväl på egen hand som till mat.
Druvor: 60% chardonnay, 30% pinot meunier, 10% pinot noir.
Dosage: 8 g/l
Årgångar: 2011 (50%) och 2012 (50%)

Om Champagne Émile Leclère
Sedan 1832 har Champagne Émile Leclère haft sin bas i byn Mardeuil, belägen strax utanför Épernay, mitt i Champagne-distriktets hjärta.
Idag drivs firman vidare i femte generationen av syskonparet Marie och Vincent. När Marie och Vincent tog över stafettpinnen passade man på att bygga ett nytt och modernt cuverie.
All champagne görs på druvor från egna odlingar som omfattar 12 hektar, där merparten utgörs av distriktets egen druva pinot meunier (70%). En fjärdedel är odlat med chardonnay (24%) och den lilla pinot noir man har (6%) används främst i firmans prestige-champagne Bicentenaire.

IMA_0406_Snapseed