6 Grand Cru-champagner – Michel Cousinat

ARTIKELNUMMER : 79599-09, PRIS: 2094 kr (6 flaskor)

Beställ ”6 Grand Cru-champagner” på Systembolaget.se (slutsåld)

Var hittar du Champagnes mest eftertraktade chardonnay? Många skulle svara Grand Cru-byn Cramant, belägen mitt på omsusade Côte des Blancs, deldistriktet där den vita chardonnay-druvan regerar i ensamt majestät. Här står de stora champagne-husen på kö för att få köpa druvor till sina prestige-champagner.
I byn Cramant bor och verkar också Champagnes minsta Grand Cru-småodlare, Michel Cousinat. Från sitt garage säljer Michel årligen ynka 8.000 flaskor. 
På grund av den minimala produktionen säljer Michel vanligtvis sina buteljer bara till de som stannar till vid huset. Om man har tur finns det någon hemma när man ringer på. Men för Champagne-klubben har Michel gjort ett undantag. Därför finns nu totalt 78 lådor i Sverige som kan beställas via Systembolaget. Lådorna släpps måndagen den 16 september.

Lådan 6 Grand Cru-champagner från Michel Cousinat innehåller följande sex champagner:

2 flaskor Brut Tradition, Champagne Michel Cousinat
Stilrent och mycket elegant. Champagnen är både druvtypisk och bytypisk, med andra ord en perfekt representant för en Blanc de Blancs från Grand Cru-byn Cramant. Så här ska det helt enkelt smaka. Här finner du elegant dansande små bubblor som smeker gommen med krämig finess. Funkar lika bra som snygg aperitif som till fisk- och skaldjursrätter. Champagnen provades 20190604 av 30 medlemmar i Champagne-klubben. Den fick då skyhöga 4,23 poäng i medelbetyg (max 5).

Druvor: 100% chardonnay från Grand Cru-byn Cramant
Dosage: 9,45 g/l
Basår: 2013
Andel reservvin: 40%
Degorgering: oktober 2018

2 flaskor Millésime Brut 2008, Champagne Michel Cousinat
Kvaliteten i årgångs-champagnerna från 2008 är vid det här laget omvittnad och besjungen. Michel Cousinats 2008:a är inget undantag. Här hittar vi ytterligare ett bevis på att 2008 är en stor årgång. Den här champagnen tål att sparas många år, tack vare den fina syran och mineraliteten som den klassiska kritjorden i Cramant bidrar med.

Druvor: 100% chardonnay från Grand Cru-byn Cramant
Dosage: 8,7 g/l
Degorgering: juli 2018

2 flaskor Rosé Brut, Champagne Michel Cousinat
Rosén är inte bara elegant i smaken, den är dessutom en fröjd för ögat. Tack vare en låg  andel rött vin får champagnen en lätt öringsröd färgton. Den här rosén passar till det mesta; till aperitifen, maten, ostbrickan och även till bärsyrliga desserter.

Druvor: 90% chardonnay från Grand Cru-byn Cramant, 10% pinot noir från Grand Cru-byn Mailly
Dosage: 7,45 g/l
Degorgering: oktober 2018
Basår:  2014
Andel reservvin: 37%

Om Champagne Michel Cousinat
Michel är fjärde generationen champagnebonde. Familjen äger totalt fem hektar odlingar i absolut bästa läge i byn Cramant. Större delen av skörden säljer man till ett av de stora champagnehusen. En liten del behåller Michel för sin egen pyttelilla produktion. På bilden nedan syns Michel (höger) med sonen (mitten), tillika femte generationen i släkten som för vidare champagnetraditionen. Tillsammans med Kåre Halldén njuter far och son Cousinat av ett glas Brut Tradition.
gaiiMnRJSwWrqDiCLB83fg