2010 Cuvée Pierre Robert

ARTIKELNUMMER : 78467-01, PRIS: 575 kr

Beställ 2010 Cuvée Pierre Robert från Champagne Alain Bernard på Systembolaget.se (direktlänk aktiveras 20180903).

Troligen den bästa pinot noiren i Champagne. Definitivt den mest efterfrågade flaskan i Champagne-klubbens historia.
Vi pratar förstås om småodlaren Champagne Alain Bernards Blanc de Noirs – kärvänligt även kallad ”kalsong-champagnen” – då druvorna kommer från den pyttelilla vingården med namnet Pierre Robert, som ligger i bästa läge i den klassiska Grand Cru-byn Aÿ, känd för just sin pinot noir.
Cuvée Pierre Robert görs endast som årgångschampagne, och bara de år då skörden är perfekt. Vingårdens areal om 0,3 hektar räcker då till runt 4.000 flaskor.
På grund av den låga produktionen och den stora efterfrågan – och trots flera års tjat – har det varit omöjligt att få tag på flaskor till svenska champagne-älskare. Fram till nu. Hurra!

Torrfakta:
2010 Cuvée Pierre Robert från Champagne Alain Bernard finns på Systembolagets beställningssortiment. Klicka på länken längst upp för direktbeställning. Eller besök ditt Systembolag och uppge artikelnummer 78467.
Druvor: 100% pinot noir från vingården Pierre Robert i Grand Cru-byn Aÿ
Dosage: 0 g/l. Detta är en Brut Nature, dvs inget tillsatt socker
Degorgering: sju år på jästfällning. Flaskorna är degorgerade mars 2018.
Så här doftar och smakar det: Livliga bubblor med stor initial mousse. Mörkgul med stråk av rosa gnistor. Komplex och lätt rökig doft där röda frukter samsas med rostat bröd. Krämig och fyllig i gommen, med smak av äpple och touch av apelsinskal. Lång och mångfacetterad eftersmak. 100% njutbart.
Lagringspotential: runt 10 år
Aperitif eller mat? Drick på egen hand som lyxaperitif. Eller njut till mat. Gör sig  bäst till fisk- och fågelrätter. Serveringsförslag: kroketter på färserat kycklingbröstfilé med vaktelägg.

Om vingården Pierre Robert
I mitten på 2000-talet skulle paret, vars släkt ägt den 0,3 hektar lilla vingården Pierre Robert i Aÿ under flera generationer, pensionera sig. Eftersom paret inte hade barn bestämde man sig för att sälja marken. Alla stora och kända champagnehus stod på kö för att få köpa, och erbjöd summor långt över marknadspriset (1 hektar toppmark i en Grand Cru-by kan kosta upp till 3 miljoner. Euro.). Men paret ville att odlingarna skulle fortsätta att brukas av en liten och oberoende kvalitetsodlare. Parets goda vänner – Benoit och Isabelle Bernard – fick därför första tjing på att ta över Pierre Robert. Ett erbjudande som de förstås inte kunde tacka nej till.