1988 Desbordes-Amiaud

ARTIKELNUMMER : 77403-01, PRIS: 645 kr

Denna årgång är ersatt av 1997 Desbordes-Amiaud. Klicka här för att läsa om 1997:an.

1988:an är slutsåld och kan inte längre beställas. Ett fåtal flaskor kan finnas kvar på hyllorna i vissa Systembolagsbutiker.

Riktigt gamla champagner är svåra att få tag på. Därför är det extra glädjande att ett litet antal 1988:or nu kommer till Sverige. Nu kan du beställa en raritet i form av denna Blanc de Noirs (100% pinot noir) från Premier Cru-byn Éceuil. Årgångs-champagnen från 1988 har legat på jästfällning i småproducenten Elodie D:s källare under nästan trettio års tid, och degorgerades i oktober 2017.

Torrfakta:
Druvor: 100% pinot noir
Så här doftar och smakar det: Små bubblor med fin initial mousse. Härligt gyllengul med dofter av honung och fino sherry av hög kvalitet. Fortfarande ungdomlig i gommen med mångfacetterade undertoner av torkade frukter och exotisk kryddpåse. Ett klipp för älskare av äldre champagner.
Lagras? Upp till fyra år.
Aperitif eller mat? Definitivt en mat-champagne

VINEXPERTER TYCKER TILL OM 1988 DESBORDES-AMIAUD

Stor smakupplevelse. Gourmet nr 1/2018 (18,5/20p)
”Mogen, utvecklad smak av champinjon, nötter och toast som blandas med röda äpplen och blodapelsin.”

Veckans vintips hos Livets Goda (89 poäng)
”Året är storslaget, för många bland de främsta i modern tid /… / Ingen tvekan om att det är ålder som hälls upp; färgnyansen drar åt gyllengul. Dessutom lägger sig bornyren tämligen omgående och du kan närmast räkna bubblorna i moussen. Men skenet bedrar, det finns liv i den här 1988:an.”
Läs hela omdömet

Ett strålande vin av hög kvalitet. Rekommenderas. Allt om Vin nr 8/2017
”Mustig, mogen, mycket uttalad doft i svamptonad, högst personlig stil. Fullmogen, syrlig, fortfarande spänstig, lätt upptorkad stil som kräver erfarenhet och mat.”

”Extrapoäng för harmoni och mognadskaraktär.” Munskänken nr 5/2017
”Stor, mogen bouquet med boket äpple, mandel, nötter, bröd, bär, mineral, citrus och lite fatlika toner i botten. Torr, mogen och komplex smak med läcker, krämig mousse, komplexa aromer, perfekt balans och lång, mineralig avslutning. Extrapoäng för harmoni och mognadskaraktär.” 17 p

Bäst i test Champagne 2017. Vinbanken, poäng 4/5.
”Smak: Torr, medelfyllig. Gul frukt, inslag av honung, lite karamell och brödsmak, en nypa mineral. Drivet av moussen är lätt.
Omdöme: Mjukare, mer mogen och välgjord skumpa. Pris helt okej med tanke på årgång – respekt!”
Hela listan med årets bästa champagner 2017